Från förberedelse till vackert slutresultat.


Att måla med linoljefärg behöver varken vara svårt eller omständligt. Följ vår arbetsbeskrivning i fyra steg för ett vackert och tidstypiskt slutresultat när du ska måla med linoljefärg! Linoljefärgen från Selder & Co som du hittar i vår webbutik är en högkvalitativ och traditionell linoljefärg som kan brytas i vilken kulör som helst


Måla med linoljefärg - steg för steg

1. Försegla kvistar, kådlöpor och spikskallar med schellack innan du börjar måla för att ge skydd mot genomslag av kåda och rost. Häll upp lagom mycket i en behållare och använd en mindre pensel av enklare karaktär. Stryk på så jämnt som möjligt. 

2. Låt schellacket torka. Det är övermålningsbart efter 30-60 minuter. Särskilt svåra kvistar kan med fördel strykas fler än en gång.

3. Grundmåla därefter med vår zinkbaserade Linoljefärg Grund för ett starkt och skyddande slutresultat som står emot mögel. Grundfärg skall alltid användas oavsett om ytan är trären eller målad sedan tidigare. Den kan användas för de flesta underlag både när du ska måla med linoljefärg inomhus och utomhus. 

4. När grundfärgen har härdat ordentligt är det dags att stryka på två jämna och täckande lager i halvblank eller halvmatt linoljefärg i vald kulör. Späd inte ut färgen utan måla ”direkt ur burken”. Se till att färgen är helt torr mellan strykningarna, vår linoljefärg har en torktid på under 24 timmar vid 20⁰C och god ventilation.

Observera att linoljefärg innehåller linolja, och att trasor, trassel och annat fibröst material därför kan självantända. För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi att du dränker trasorna i vatten och stoppar i plastpåse, alternativt bränner upp dem.