Fakta om LED-lampor. Detta bör du känna till. 

Äntligen har LED-lamporna blivit så pass bra och kommit ned i pris att det inte längre finns någon vettig anledning till att inte byta till LED-lampor. Tre viktiga saker att tänka på innan du köper LED-lampor är Lumen, Kelvin och dimmerkompatibilitet. 

Vad är Lumen?

Lumen anger hur starkt ljusflödet är. För gamla glödlampor pratade man om Watt men Watt är inte längre så intressant när det gäller LED eftersom ju lägre Watt med bibehållen Lumen ju mer energieffektiv är lampan och det är ju hela poängen med LED-lampor. En 40 W glödlampa ger ca 450 lm.

Att dimra LED

Men ska du dimra din LED-lampa så är det bra att ha koll på LED-lampans Watt så att den fungerar med din dimmer. Dimrar fungerar i ett Watt-intervall, som t ex 3-50W. Om din LED-lampas Watt är 2,2 kommer inte dimmern fungera bra. Alla LED-lampor är heller inte dimmerkompatibla men det brukar tydligt framgå på LED-lampans ask huruvida den går att dimra eller ej. 

Vad är Kelvin?

Färgtemperaturen för ljus mäts i antal Kelvin. Ett stearinljus ger ifrån sig ett varmt sken på ca 1000 K, medan en gammal glödlampa ger ungefär 3 000 K. Man brukar säga att varmt ljus börjar vid 2700 K och neråt. Färgtemperaturer vid 4 000 K och uppåt anses vara kallt. Som exempel har dagsljus ett kallt ljus på 6000 K. Våra nya LED-lampor har 2100 Kelvin och ger ett mycket fint ljus som påminner om gamla koltrådglödlampors varma sken.