Montera, tänd och släck - steg för steg.


Det är många som blir osäkra på hur de ska gå till väga när de ska använda sin fotogenlampa första gången. Därför har vi satt ihop en enkel guide om hur du monterar, tänder, släcker och sköter om din lampa. Här hittar du vårt utbud av fotogenlampor i klassisk stil


Hur monterar man en fotogenlampa?

1. Var noga med att linjeglaset hamnar innanför mässingständerna, för att undvika att glaset spricker. Du kan anpassa brännaren genom att lätt trycka tänderna mot glaset. Glaset ska sitta still utan att vibrera när du flyttar lampan men du ska samtidigt kunna lyfta på glaset utan att bruka våld.


Hur tänder man en fotogenlampa?

2. Ta av glaset och skruva loss brännaren, om inte din brännare har hål för påfyllning.

3. Häll i lampfotogen så att behållaren blir fylld till ca ¾, fyll aldrig hela vägen upp till kanten. Vi rekommenderar fotogen av 100% paraffinolja.

4. Skruva sen tillbaka brännaren och vänta tills veken har sugit upp bränslet. När veken är helt mättad är det fotogenet som brinner istället för själva veken vilket gör att den räcker längre. Se till att veken inte är för lång och att den har en jämn kant.

5. Tänd lampan med tändstickor eller tändare. Skruva direkt ner lågan med vekskruven på sidan av lampan innan du sätter tillbaka glaset. Veken ska knappt synas ovanför konan på brännaren. För stor låga kan ge sot, och i värsta fall sprickor i glaset.

6. Låt lampan stå plant och kom ihåg att det blir varmt ovanför. Lämna den aldrig obevakad eller i närheten av djur eller barn.


Hur släcker man en fotogenlampa?

7. När du vill släcka lampan är det bara att skruva ner lågan tills den försvinner, alternativt blåsa ut lågan ovanifrån eller underifrån genom brännarens luftintag. Kom ihåg att glaset är hett!

Hur sköter man en fotogenlampa?

Se till att det alltid finns fotogen i lampan så att inte veken torkar ut, och använd lampan med jämna mellanrum så att den inte blir stående oanvänd i för långa perioder.

Trimma veken!

För att spara på veken kan du behöva trimma den. Det gör du enklast genom att klippa den rakt av när den har svalnat, så att den blir helt jämn.

Byta veke i en fotogenlampa?

Om veken har torkat och behöver bytas ut kan du dra ut den underifrån. Använd alltså inte vekskruven i det här läget. Den nya veken förs in underifrån och vrids på plats med vekskruven. Har glaset blivit sotigt kan du diska den i diskmaskin eller för hand.